Θεατρολογικό Συνέδριο "Το θέατρο στη νεότερη και σύγχρονη Κύπρο"

theatre 0

Στο πλαίσιο του  Θεατρολογικού Συνεδρίου "Το θέατρο στη νεότερη και σύγχρονη Κύπρο" το οποίο διοργανώθηκε από το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, το Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τραπέζης Κύπρου, τον Δήμο Λεμεσού και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και πραγματοποιήθηκε μεταξύ 30 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2015 στη Λεμεσό, η Ελένη Δουνδουλάκη ως Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησε επιστημονική ανακοίνωση με θέμα:

"Ο Κύπριος βαρύτονος Τζον Μοδινός στην Εθνική Λυρική Σκηνή της Ελλάδας"

Η ανακοίνωση εξέτασε τη συνολική πορεία του διεθνούς σταδιοδρομίας και φήμης Κύπριου βαρύτονου Τζον Μοδινού στην Εθνική Λυρική Σκηνή και αναφέρθηκε τόσο στις καλλιτεχνικές του εμφανίσεις όσο στη θητεία του ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του οργανισμού. Ηταν ενταγμένη στη συνεδρία με θέμα "Το θέατρο στην Κύπρο και στην Ελλάδα: ένας διάλογος" στην οποία Πρόεδρος ήταν η Καθηγήτρια Θεατρολογίας του Παν. Αθηνών και συμμετείχαν ο Καθηγητής Μ. Σοφοκλέους, η Αν. Καθηγήτρια Παν. Αθηνών Κ. Γεωργακάκη, η Επ. Καθηγήτρια Παν. Πελοποννήσου Β. Γεωργοπούλου και η Επ. Καθηγήτρια Παν. Θεσ/νικης Κ. Ριτσάτου.

P1000042

Περόληψη

Ο Κύπριος βαρύτονος Τζον Μοδινός (1927;-2011) υπήρξε ένας σημαντικός και διεθνώς δημοφιλής λυρικός καλλιτέχνης του 20ου αιώνα. Κατά την πολύχρονη διεθνή καριέρα του τραγούδησε σε όλα σχεδόν τα μεγάλα λυρικά θέατρα του κόσμου και συνεργάστηκε με καλλιτέχνες παγκοσμίου διαμετρήματος όπως ο Λουτσιάνο Παβαρόττι, ο Πλάθιντο Ντομίγκο, η Μονσεράτ Καμπαγιέ, η Τερέζα Στράτας κ.α. Για την πορεία αυτή απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και πλήθος βραβείων. Κατά την καλλιτεχνική περίοδο 1961-1962 ο Μοδινός εντάσσεται στο δυναμικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής της Ελλάδας ερμηνεύοντας τον Τόνιο στην όπερα Παλιάτσοι. Στο διάστημα που παρέμεινε στη Λυρική, ο Μοδινός ερμήνευσε πολλούς ρόλους στις όπερες Παλιάτσοι, Ναμπούκο, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Σιμόν Μποκανέγκρα, Η δύναμη του πεπρωμένου, Τανχώυζερ κ.α. σε παραστάσεις στο θέατρο Ολύμπια και στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. H συνεχής συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή της Ελλάδας συνεχίζεται ως το 1964. Έκτοτε, πραγματοποιεί έκτακτες εμφανίσεις και συνεργάζεται σποραδικά με τον οργανισμό ως το 1980 οπότε αναλαμβάνει Καλλιτεχνικός Διευθυντής του (1980-1982). Η ανακοίνωση εξετάζει τη συνολική παρουσία του Τζον Μοδινού στην Εθνική Λυρική Σκηνή της Ελλάδας,  παρουσιάζει τις παραστάσεις και τους ρόλους τους οποίους ερμήνευσε ο βαρύτονος, εστιάζει την πρόσληψη της δουλειάς του από τον Αθηναϊκό τύπο και αναφέρεται και στη θητεία του ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του οργανισμού.

 

 

 

 

Tα τελευταίανέα

Εικόνες & Video

100
λόγοι