Επίλογος 2015

Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ, η μοναδική και μακροβιότερη ετήσια πολιτιστική έκδοση στη χώρα που κυκλοφορεί από το 1992, καταγράφοντας και αποτιμώντας το πολιτιστικό γίγνεσθαι με την υπογραφή έγκριτων και καταξιωμένων προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών, παρουσιάστηκε και φέτος σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 7 Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο της φετινής εκδήλωσης, την οποία παρουσίασε ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός, έγινε απονομή τιμής στον Πρόεδρο του σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ Σταύρο Μπένο για τη σημαντική προσφορά του στο χώρο του πολιτισμού και ιδιαίτερα για το πλούσιο έργο του στη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς καθώς και στον πολυβραβευμένο λογοτέχνη Μάνο Ελευθερίου για το σύνολο της προσφοράς του στα ελληνικά γράμματα.

benos-elefteriou-elef8eriou-690x400

Η φετινή έκδοση, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κείμενα των Κώστα Γεωργουσόπουλου, Γιώργου Μονεμβασίτη, Μάνου Στεφανίδη, Ιωσήφ Βιβιλάκη, Γρηγόρη Ιωαννίδη,  Κωστή Καπελώνη, Σταύρου Μπένου, Τάκη Βλαστού κ.α. καθώς και κείμενο της Ελένης Δουνδουλάκη, στην ενότητα Πολιτιστική Πολιτική και με τίτλο:

"Το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων - I.C.O.M.:
Τρεις δεκαετίες προσφοράς στα μουσεία της Ελλάδας"

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

"Στη χώρα μας, η οποία διαθέτει τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, ο Πολιτισμός πράγματι μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο αναπτυξιακό κεφάλαιο που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτο. Τα μουσεία αν ιδωθούν μέσα από το αναπτυξιακό πρίσμα που προτάσσει το ICOM μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση και να ανταποκριθούν σε στόχους με επίκεντρο την ίδια την κοινωνία και τη χώρα."

"Σε διεθνές επίπεδο το ενδιαφέρον των μουσείων έχει μετατοπιστεί από τα αντικείμενα στον άνθρωπο. Παλαιότερα ενδιέφεραν κυρίως τα αντικείμενα των συλλογών. Τώρα τα εκθέματα συνδέονται με τα κοινωνικά τους συμφραζόμενα και το ιστορικό τους πλαίσιο με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του"

"Η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής την Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος ιστορικό και εθνολόγο κα Τέτη Χατζηνικολάου, συμμετείχε στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και κατέθεσε πρόταση για την θεματική της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018 με τίτλο «Τα μουσεία στην ψηφιακή εποχή». Η πρόταση έγινε δεκτή κατόπιν ψηφοφορίας και θα αποτελέσει το θέμα του εορτασμού για το 2018."

 

 

 

Tα τελευταίανέα

Εικόνες & Video

100
λόγοι